BAYANLARDA KUVVET

 

Filiz Türker MAY

 

Kuvvet bir dirence karşı koyabilme yeteneğidir. Bir çok spor dalında başarının temelini oluşturur. Her spor dalının özelliği nedeniyle kuvvete olan gereksinimi farklıdır. Halter kuvvete en fazla gereksinim duyan sporlardan biri olurken, dayanıklılığın tartışmasız örneği olan maraton kuvvete en az gereksinim duyulan sporlardan birisidir (1).

 

Kuvvet antrenmanı sadece erkeklere özgü değildir. Bazı zamanlar bayan sporcular boş zaman aktiviteleri şeklinde kuvvet çalışmaları yaparak fiziksel performanslarını artırmaktadır. Bayanların bazı yarışma spor dallarından antrenman programlarının bir parçası olarak spora-özgü kuvvet antrenmanı gittikçe yaygınlaşmaktadır (2).

 

Giderek artan yüklerle yapılan çalışmalar kas liflerin kalınlaşarak içerisindeki proteinlerin artmasına ( hipertrofi ) neden olur. Böylece kas enine genişlemeye uğrayarak daha kütleli duruma gelir (1).

 

Direnç antrenmanları sonucu olarak hipertrofinin relatif derecesi erkeklerinkine eşittir. Buna rağmen, mutlak değerleri daha küçüktür (3). Halter ve atletizmdeki atma branşlarında kuvvetin belirgin olarak ön planda olduğu sporlarda, sporcuların kaslı olmaları aşırı hipertrofinin meydan gelmesine bağlanmaktadır (1,3).Bayan sporcuları yaptıkları spor dalının spesifik gereksinimlerini karşılayabilmek için fizyolojik adaptasyon yardımıyla akut ve kronik egzersize yanıt verirler. Kassal hipertrofi erkeklerde bayanlardan daha fazla meydana gelir. Bu da hormon farkına bağlıdır (4). Ergenlik döneminde, kızlarda ostrojen hormonu, erkeklerde androjen hormonu artar. Antrenmana yanıt olarak cinsiyetler arasındaki temel farklılık kas sistemi üzerinde ostrojen ve testesteronun değişik etkileriyle ilgilidir. Kuvvet ifadesinde testesteron hormonunun rolü şimdiye kadar çok açık şekilde anlaşılmamıştır. Erkekler için bu hormonun salınma oranı 5-10 mg/gün olarak, bayanlarda ise 0,1 mg/gün daha olduğu bilinmesine rağmen çalışmalar daha yüksek testesteron seviyelerinin yüksek kuvvet değerleri ile koreslasyonun şimdiye kadar gösterilmemiştir. Buna rağmen hem deneysel hemde objektif bulgular testesteronun dışardan verilmesi ağırlık antremanı yapan bayan ve erkeklerin pozitif olarak etkilediğini göstermiştir (3).

 

Bayan sporcuların kullandıkları anaobolik steroidler hakkında çok az istatiksel veri bulunmaktadır. (Anabolik steroidler erkek hormonun testesteronun sentetik türevleridir.) Bir çok yarışma sporundaki başarı daha büyük hacim ve kuvvet sonucu oluştuğundan bayanların anabolik steroidleri kullanımı erkekler kadar çok olduğu görülmüştür (3).

 

Erkekler vücut ağırlığına göre daha yüksek oranda yağsız kitleye ve anrenmanla kemik kitlesi ile kuvvetin artması için daha çok kapasiteye sahiptirler. Yağsız vücut kitlesi (LBM) ve vücut hacmindeki cinsiyet farklılıkları göz önüne alındığında relatif kuvvet farklılıkları daha az hissedilmektedir vücudun alt kısmında aslında antremansız kadınların relatif kuvveti (yağsız vücut kitlesine göre kuvvet) erkeklerinkine yaklaşık olarak eşit olduğu görülmüştür (3). Ağır direnç antrenmanlarıyla kuvvet ve güçdeki artışlarıyla birlikte lifin kesitsel bölgesinde büyüme olmaktadır. Kasın bir ünitesinde kesitlemesine kuvvet konusanda çalışma yapan araştırmacılar cinsiyetler arasında önemli bir farklılık olmadığına bulmuşlardır.

 

Kas gücü, kasın büyüklüğü ve çapıyla ilgilidir. Küçük kas genellikle zayıf kasdır. Güç yada dayanıklılık üretimine göre küçük kas ağırlığının birey için olduğu kesindir (5).

 

Bayanların kuvvet oranı erkeklerin kuvvet oranı 2/3'dir (3,6). Bu farklılık bütün kas gruplarını içermektedir. Alt vücut kuvveti erkeklerinkinden %60 - 65 arasında değişirken, üst vücut kuvveti ise erkeklerinkinden %35 - 79 değişir (3).

 

Bayanlar mutlak güç olarak vücut ağırlığının birbirine uygulandığı zaman erkeklerden daha güçsüzdürler (5).

 

Uygun kuvvet çalışmaları yapıldığı takdirde 12-14 yaşından itibaren maksimal kuvvet ve bununla orantılı olarak kuvvet dayanıklılığında artış meydana gelmektedir (6). 14 yaşındaki bir kız çocuğunu olgunluk yaşı kuvvetinin %75'ini kazanırken, aynı yaştaki bir erkek çocuğu kendi en büyük değerinin %60'ına erişebilmektedir (7,8)

 

Çabuk kuvvette, erkek ve kızlar eşit düzeyde sürekli bir artış 11-12 yaşa kadar görülür ve daha sonra verim düzeylerinde bir farklılaşma oluşur. Kızlarda 13 yaşlarında gelişime bağlı kuvvet artışı sonlanır. 14-15 yaşlarında iki cins arasında kuvvet farkı büyüktür (5).

 

İkinci buluğ çağında bulunan genç bayanlarda kuvvet gelişimi bu dönemin özelliklerinde dolayı çok azdır, hatta kuvvette dayanıklılık durgunlaşmaktadır (6)

 

Bayanlarda 18 yaş, erkeklerde 22 yaş civarında iskelet sistemi olgunlaşır. Kemikler olgunlaşıncaya kadar, özellikle uzun kemikleri kolayca zarar görebilir.Bayanların erkeklere oranla çok daha süratli seyreden biyolojik gelişimleri, onların daha genç yaşta, erkeklerde olduğu kadar daha iyi sonuçlar almalarını engellemektedir. Erken olgunlaşma daha iyi performans için bir avantaj haline gelmektedir(9).

 

Bayanlarda kuvvet 9 yaşından 19 yaşına kadar düzenli bir şekilde artar. Bu artış 30 yaşına kadar yavaşlar, bu yaştan itibaren azalma başlar.

 

 

 

Tablo 1. Yaşa bağlı olarak kondisyon öğelerinin dağılımı *

 

                     

                      Yaşa bağlı değişim (e=erkek, b=bayan)

                      

Kondisyon öğeleri      5-8      8-10      10-12      12-14      14-16      16-18      18-20      20+

 

 

Maksimal kuvvet                                                               +a        ++a       +++a      ---

                                                                         +b         ++b      +++b             -----------

 

Çabuk kuvvet                                       +ab          +a        ++a       +++a       ------------------

                                                                        ++ b     +++b        -------------------------------

Kuvvet devamlılık                                                               +a         ++a       +++a  --------

                                                                          +b        ++b       +++b  -----------------------

 

+        : dikkatli başlama (haftada 1-2)

++      : artan antrenman (haftada 2-5)

+++    : yüksek verim antrenmanı

---       : buradan itibaren artırılacak.

 

 

*Dündar, U.: Antrenman Teorisi. Onlar Ajans. Ankara 1994.'den alınmıştır.

 

 

Antrenörler ağırlık antrenmanı deneyimi olmayan birçok bayan atletle karşılaşabilirler. Gelecekte daha iyi sonuçların alınabilmesi için en az bir yılını değişik kuvvet tekniklerini öğrenmekle geçirir(4). Antrenör önce hakereti göstermelidir. Sporcular hareketi izleyip başarıya adım adım gitmelidir. Örneğin basit bir hareketten (pres ve squat) karmaşık bir harekete (koparma, omuzlama) doğru ilerleyen bir şekilde yapılmaktadır. Kompleks kaldırmalar adım adım yaklaşımla öğrenilebilir. Bayan sporcunun başlangıçta kaldırabileceği ağırlık ve onun becerisine ve ilgisine bağlıdır.

Kuvvet antrenmanlarının erkeklerdeki gibi kadınlarda da yaralı olduğu kuvvet antrenmanlarında yapılan araştırmalar göstermiştir. Sadece daha kuvvetle olmakla kalmazlar, ayrıca yağsız vücut kitlelerinde relatif bir artış, vücut yağ kitlelerinde azalmalarda benzer bi kısa süreli proğram uygulayan erkeklerinkine eşittir. Fleck ve Kraemer "Kuvvet antrenman programlarının dizayn edilmesi"nde işaret ettikleri gibi "Bayanların kasları erkeklerinki ile ayı fizyolojik özelliklere sahiptir ve bu yüzden aynı doğrultuda antrenmana benzer yanıt verirler. Bayan sporcular ; kadınların çok geniş bir hipertrofiye uğrayacaklarına ve bu nedenle kuvvet antrenmanlarının erkeklerde farklı olması gerektiğine inanmaktadırlar. Bayan sporcular için antrenman programları erkek katılımcıların kullandığı gibi antrenman prensiplerine göre organize edilmelidir (3).

 

Aşağıdaki bayan sporculara gençler düzeyinde ve lise düzeyinde kuvvet antrenmanlarının yapılmasını önermektedirler.

 

1 - Araştırmacılar bayan sporculara gençler düzeyinde ve lise düzeyinde kuvvet antrenmanlarının yapılmasını önermektedirler.

 

Fakat kuvvet antrenmanlarında omurga ve diz sakatlanmalarında maruz kalmamak için ağırlıkla derinlik sıçramalarından kaçınılmalıdır (2).

 

2 - Kuvvet ve kondisyon çalışması antrenörlerin bayan sporcuların bireysel gereksinimlerine karşı duyarlı olması önem taşımaktadır. (özellikle menstrual döngü) (3).

Normal menstrual periodun başlangıcının sportif performansı etkilediğini ileri süren bir çok araştırma bulunmaktadır. Menstruasyon başlangıcı kuvvet antrenmanları programlanırken göz önünde bulundurulmalıdır. Menstruasyon süersince ve/veya yoğun olarak antrenman yapan sporcular jinekologlardan tıbbi bilgi almalıdırlar.Düzensiz Menstrual döngü (oligoamonore) ve/veya menslerin kesilmesi (amonore) bayan sporcuların sağlık riskini artırmaktadır.

 

Örneğin, bayan sporcular kuvvet testlerinde ne iyi derecelerini Menstrual döngü 2.ve 3, gününde ettikleri ile ilgili olarak bir çok deneysen bulgu vardır (10).Antrenman yapan bir çok bayan sporcu menstruasyon süresince çok hafif iş yükünü azaltırlar. Vücudun verimliliği de bir çok araştırmaya konu olmuştur.Dinanometrik çalışmalarda değişik spor dallarındaki kadınların yaklaşık %50'sinde menstruasyon öncesi ve sonrası kas kuvvetinde düşüş gözlenmiştir. Bu period süresince kas kuvvetinde bazı artışlar belirlenmiştir (11).

 

Amenoreik sporcuların azalan ostreojen seviyelerinden dolayı kemiklerin zayıflamasına bağlı olarak iskelet kas sakaklıkları artmaktadır (özellikle stres kırıkları, osteopatik kırıklar v.b) (3).

 

3 - Kuvvet ve kondisyon antrenörleri bayan sporcuların kuvvet seviyelerini erkek sporcularınkinden daha çabuk azalmakta olduğu ileri sürülmektedir (3).

 

Yarışma sezonu süresince kuvvet seviyelerinin korunması için bazı antrenörler %80-90 yüklemeler kullanarak bayan sporcuların ağırlık antrenmanlarına devam etmelerini önermektedir. Yarışma olmadığı haftalarda da programlar devam etmelidir (3).

 

Örneğin iki %90'lık antrenman ve bir %60'lık antrenman programlanabilir. Bu bir bayan sporcunun kuvvet seviyesinin korumasında uygulanabilen geçerli bir yoldur (3).

 

4- Bayan sporcular sosyal utangaçlıkları yüzünden erkeklerden çok daha az ağırlık antrenmanı yapma eğiliminde bulunmaktadır. Kuvvet ve kondisyon antrenörleri antrenmanın özelliğinin kavramlarını bayan sporculara açıklamalıdır (3).

 

5- Ağırlık antrenmanı yapan bayan sporcuların daha erken olarak çoklu eklem egzersizlerine başlamaları gerekmektedir (3).

 

6- Performans için yüksek standartlar oluşturmak gerekir ve antrenmanda her sporcunun en iyi derecelerinin belirlenmesi.Hacim ve şiddetin yılık temelde her antrenman birimi için izlenmesi kolaylaştıracaktır (3).

 

7- Bayanlarda kuvvet artışı olmasına rağmen dikkat edilmesi gereken artışın özellikle, vücudun üst kısmında triseps ve sıtta meydana gelmesidir (3).

 

8- Mestrual döngü süresince vücut ağarlığının artması nedeniyle pliometrik egzersizler (atlama dirilleri) hacim ve şiddet bakımından izlenmelidir (3).

 

Uygun kuvvet ve kondisyon egzersiz programlarının sportif performansı arttırılabildiği fizyolojik fonksiyonu geliştirebildiği ve sakatlanma riskini azalttığı gözlenmiştir. bu etkiler erkeklerdeki gibi bayan sporcularda da olumludur (3).

 

Benzer fizyolojik yanıtlara bağlı olarak erkek ve bayanların aynı temel metedojiler, programlar ve egzersiz tiplerinde antrenman yapmalıdır (3-4).

 

Antrenörler her sporcunun gereksinimlerini iyi bilmelidir. Erkek , bayan oluşu bireysel olarak değerlendirilmemeli ve buna göre sporcuyu antrene etmelidir. Antrenörler erkek ve bayan olmasından ziyade aynı cinsiyetteki kişiler arasında da çok fazla farklılık olacağını da unutmamalıdır. (3,4).

 

Bayan sporcular yaptıkları spor dalının spesifik gereksinimlerini karşılayabilmek için fizyolojik adaptasyon yardımıyla akut ve kronik egzersize yanıt verirler (3).

 

Sonuç olarak, bayan sporcuların fizyolojik profili antrenmansız kadınlardakinden ziyade (hatta diğer sporlardaki bayan sporcularda bile) aynı spor dalındaki erkek sporcularınkine çok benzerdir. Antrenmana yanıt olarak cinsiyetler arasındaki temel farklılık kas sistemi üzerinde ostrojen ve testesteronun değişik etkileriyle ilgilidir. Erkekler vücut ağarlığına göre daha yağsız kitleye sahiptir ve antrenmanla kemik kitlesi ve kuvvetin artması için daha çok kapasiteye sahiptirler (3).

 

Buna rağmen kadınlar belirgin bir kas hipertrofisine sahip olmasa bile, yeterli miktarda kuvvetlerini artırabilirler, sportif performanslarını geliştirebilirler ve böylece sakatlıklardan korunabilirler (3-4).

 

Antrenman metodolojisine bakıldığında her iki cins benzer kuvvet antrenmanı metodları görülmektedir. farklı metodlara özel bölümler geliştirilebilir (4).

 

 

A- Kuvvette devamlılık

   * Ağırlıklar

   Serbest kilolar

   Nautilus araçlar

   * Diresel (sörkıl) antrenmanı

   Sağlık topu ile

   Kendi vücut ağırlığı ile

 

B- Mutlak Kuvvet

   * Ağırlıklar

   Serbest kilolar

   Naulitus kilolar

 

C- Elastik Kuvvet

   * Ağırlıklar

   Serbest kilolar

   * Çoklu sıçramalar

    Dirençle

    Dirençsiz

    Tepe Koşulları

 

D- Genel Kuvvet

   * Ağırlıklar

   Serbest kilo

   Nautilus araçları

 

 

Aşağıdaki yıllık antrenman örneği kuvvet antrenmanını farklı branş gruplarında genel, özel ve yarışma evrelerinde dağılımı göstermektedir. (4)

 

 

A- Genel Hazırlık Evresi (8-12 haftalar)

   * Sprinterler, engelciler, atlayıcılar

     Genel kuvvet antrenmanı (ağırlıklar - 3x10 basit setler, dairesel antrenman %40-50 - vücut ağırlığıyla).

   * Atıcılar

   Genel kuvvet antrenmanı (ağırlıklar - 3x10 basit setler, dairesel antrenman-450'gr lık sağlık topu ile 3x25)

   * Dayanıklılık koşucuları

   Genel kuvvet antrenmanı (Nautilus aletleri ile 3x12-15, çok düşük yoğunlukta dairesel antrenman)

 

B- Özel evre ( 6-8 haftalar )

    * Sprinterler, engelciler, atlayıcılar

     Mutlak kuvvet (Serbest ağırlıkla %60-80 yoğunlukta)

      Elastik kuvvet (Çoklu - sıçramalar - hızlı, sıçramalar dirençli, vücut ağırlığının %10-30 ile, ve tepe koşulları)

      * Atıcılar

      Mutlak kuvvet (%60-100 yoğunlukta serbest ağırlıklar)

      Elastik kuvvet, çoklu sıçramalar

      * Dayanıklılık koşucuları

      * Kuvvette dayanıklılık (Nautilus araçları ile dairesel antrenman serbest ağırlık düşük yoğunlukta (çok tekrarlı)

      * Elastik kuvvet çoklu sıçramalar (çift ayak)

 

C- Yarışma evresi

     * Sprinterler, engelciler, atlayıcılar

      Elastik kuvvet (çoklu sıçramalar  - hızlı)

      Genel kuvvet (%40-60)

     * Atıcılar

      Elastik kuvvet (çoklu sıçramalar - hızlı)

      Genel kuvvet (%60-70 ağırlık)

      * Dayanıklılık koşucuları

      Genel kuvvet (Nautilus araçlarıyla her set 12-15 tekrar)

 

       DEĞERLENDİRME (Testler)

       1- Dikey (vertikal) sıçrama

       2- Durarak uzun atlama

       3- Durarak üç adım atlama

       4- 30m ayaktan

       5- 30m takozdan

       6- Gülle testi

       7- 30m sıçrama

 

 

       KAYNAKLAR

       1- Açıkada, C., Ergen, E.(1990), Bilim ve spor. Büro - tek ofset. Ankara.

       2- Tünleman, H.(1988), Special features of strength traning for women, children and young people. (In: Fitness and strength training Ed: Harman, J., Tünleman, H) First Edition Sportsverlag. Berlin.

3- Strength training for female athletes: a postion paper: part 2. N.S.C.A journal 11(5): 29. (1989)

4- Lopez, V. (1989), Strength Traning For Young Famele athletes, Track Techıpue 110, 3540,

5- Akgün, N.(1989), Egzersiz fizyolojisi. Başbakanlık Gençlik Ve Spor Genel Müdürlüğü Yayını. 3. Baskı Cilt II. Ankara .

6- Yaman.M. : Coşkuntük, O, S. (1992) Sportif performansın sınırları Ankara.

7- Dündar,U. (1994), Antrenman teorisi. Onlar Ajans Ankara.

8- Martin, D. (1988), Training in Kindes und Jugendalter. Hofmann - Verlag Schorndorf.

9- Weineck, J. (1990), Optimales Training, Peri-med, Erlangen,

10-Güngör, G.: Atletizim Antrenörün El Kitabı

11-Schmolinsky, G. (1983), Track and Field. Sportverlag Berlin.

12-Drinkwater, B. (1988) Training of female athlets (In : The olympic book of sports medicine volüme 1 of the encyclopaedia of sports medicine, Anintermational olympic committe pübliction. Ed: Dirix a Knuttgen H.G. Tettel. K. Blackwell Scientific Publications Oxford London

 

 

Yayına Hazırlayan : M. Oktay DÜZ